Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka strategier politikerna i Södertälje har för att försöka minska segregationen och den sociala utsattheten i kommunen. Foto: Clara Fritzon/SVT

Boel Godner (S) om nya EBO-förslaget: “Segregationen svår att bryta”

Publicerad

Asylsökande ska som huvudregel bo på asylboende, det föreslås i en ny utredning om EBO-lagen. Men det räcker inte menar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

– Så länge det finns möjlighet att välja bort Migrationsverket så kommer folk att göra det.

Att asylsökande föreslås förlora sina ersättningar om de väljer att inte bo på asylboende tror hon inte har någon effekt.

– Så länge det finns möjlighet att välja bort Migrationsverket, även om man blir utan ersättningar så kommer folk att göra det, vi har sett det i alldeles för stor omfattning i Södertälje, säger hon.

Fem områden utpekade som utsatta

I Södertälje finns fem utsatta områden som polisen pekat ut – som präglas av socioekonomisk utsatthet och segregation. Kommunalrådet Boel Godner (S) kan inte säga när läget kan komma att förbättras.

– Nej, utan vårt arbete är ju att göra dem tryggare hela tiden.

Hör i videon ovan om Boel Godners tankar om segregationen i Södertälje och det nya lagförslaget.

fakta: ebo-lagen

Sedan 1994 har asylsökande haft möjlighet att skaffa eget boende under tiden de väntar på besked om de får stanna i Sverige.

Tanken med EBO, lagen om eget boende, var från början att den skulle bidra till ökad integration och valfrihet, men kritiker har under åren pekat på att lagen istället lett till segregation och social utsatthet.

Nu föreslår en statlig utredning att alla asylsökande med undantag för ensamkommande barn ska placeras på asylboenden som Migrationsverket ansvarar för.

Enligt förslaget ska den asylsökande förlora sin dagersättning och särskilda bidrag från Migrationsverket om den ändå väljer att bo någon annanstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.