Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) om ebo-lagen: ”Ska vara lika för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs röster för att ukrainska flyktingar ska undantas från den så kallade eboi-lagen. De ska ha rätt till dagersättning även om de bosätter sig i socioekonomiskt utsatta områden.

Men Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje som länge bekämpat ebo-lagen, håller inte med.

Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) har länge drivit frågan mot sina egna partikamrater i regeringen om att avskaffa ebo-lagen, även kallad lagen om eget boende. I år fick hon gehör då regeringen tillsatt en utredning med syfte att kunna slopa lagen till hösten.

Men redan förra året infördes nya regler där den som bosätter sig i ett så kallat socialt utsatt område, inte har rätt till dagsersättning.

Debatten om EBO

– Jag tycker att de regler som gäller nu ska gälla, att man inte ska kunna bosätta sig i så kallade utsatta områden, säger Boel Godner.

Höjda röster för att tillåta eget boende med ersättning

Moderaterna i Göteborg anser nu att flyktingar från Ukraina ska ha rätt att söka eget boende och ändå behålla sin ersättning. De vill att regeringen ska göra ett undantag för de ukrainska flyktingarna. Inrikesminister Anders Ygerman (S) säger till SVT att det är det kommunerna som anvisar sina socialt utsatta områden till Migrationsverket och därför så kan de också besluta att slopa reglerna helt.

– Det är kommunerna som bestämmer det här och jag tycker inte att det ska vara någon allmän regel, att det ska vara så i hela Sverige. Vi vill ha ett ordnat mottagande i Södertälje och tycker att det är otroligt viktigt att inte segregationen ökar, säger Boel Godner.

Hon säger också att hon inte tycker att det ska vara olika regler för olika flyktingar.

– Alla som kommer hit har rätt till att behandlas på samma sätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet