Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ebo-lagen har kritiserats genom åren, bland annat för att bidra till segregation. Se mer om kritiken och turerna kring lagen i videon. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ebo-lagen på 90 sekunder: En kritiserad och omtvistad lag

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om eget boende infördes 1994 och har gett asylsökande möjlighet att bosätta sig var de vill – med rätt till bidrag. Men från och med den 1 juli 2020 har nya regler börjat gälla för asylsökade.

Spela videon ovan för att se mer om turerna kring ebo-lagen.

Det här gäller:

Visa

• Nya regler har gjort det möjligt för 32 kommuner att göra undantag från lagen om eget boende.

• Elva av dem har valt att undanta hela kommunen, det innebär att asylsökande inte får bidrag om de väljer att bosätta sig där.

• Kommunerna som undantagit hela kommunen är: Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp.

• 14 kommuner har valt att anmäla vissa bostadsområden. Dessa kommuner är: Borlänge, Halmstad, Huddinge, Järfälla, Karlskrona, Norrköping, Nyköping, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Växjö och Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om EBO

Mer i ämnet