Regeringen vill avveckla ebo-lagen – så reagerar Södertäljepolitikerna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gick regeringen ut med att de vill avveckla ebo-lagen. Något som Socialdemokraterna i Södertälje jobbat länge på att få igenom, men Miljöpartiet tycker inte åtgärderna som presenterades är tillräckliga.

– Det känns väldigt bra, vi har kämpat i många år för att få den här lagen avskaffad, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ebo-lagen innebär att en asylsökande som kommer till Sverige kan välja att ordna boende på egen hand. Nu vill alltså regeringen avveckla lagstiftningen och en redan befintlig utredning får ett tilläggsdirektiv för att utreda hur det ska gå till.

Miljöpartiet i Södertälje är för att man ser över lagstiftningen, men tycker inte de åtgärder som presenterades av regeringen är tilllräckliga.

Debatten om EBO

– Jag känner mig positiv till att den här utredning görs, samtidigt tror jag inte med det förslaget som presenterades igår är tillräckligt, säger Hanna Klingborg (MP).

Hör mer om vad lokalpolitikerna tänker kring regeringens besked i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet