Foto: Jessica Gow, TT

Moderaterna vill avskaffa lagen om eget boende för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill avskaffa EBO, lagen om eget boende för asylsökande. Alltså den lag som idag ger asylsökande rätt att välja sitt eget boende.
– EBO har skapat extrem segregation, trångboddhet och stora sociala bekymmer, säger Moderatledaren Ulf Kristersson under en pressträff.

Idag väljer omkring hälften av alla asylsökande eget boende. Enligt Moderaternas förslag ska EBO avskaffas, med undantag för de asylsökande som har egen inkomst. De som inte har en inkomst ska bo på Migrationsverkets boenden.

– Eftersom EBO är både en migrations- och integrationsfråga tar vi med oss kravet in i migrationsutredningens arbete för att se om det finns ett parlamentariskt stöd för ett sådant beslut i svensk politik, säger Ulf Kristersson.

Enligt Ulf Kristersson finns det ett starkt stöd bland kommunerna.

– Mitt intryck är att tiden är mogen, och jag hör precis samma sak från väldigt många kommunalråd runt om i Sverige, oavsett partifärg.

Vill ha nationell modell

Moderaterna vill även se över nuvarande anvisningslag som fördelar asylsökande till Sveriges kommuner. De vill även har en nationell modell med etableringsboende i två år.

Enligt Ulf Kristersson är målet att antalet asylsökande i Sverige ska ligga på samma nivåer som i övriga nordiska länder.

– Från 21 000 till 5 000–8 000 asylsökande. Då ligger vi i paritet med våra nordiska grannar, säger Ulf Kristersson under pressträffen.

Lagen om eget boende ingår i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande med flera som trädde i kraft 1994. Lagen delar upp ansvaret som Migrationsverket och respektive kommun har för asylsökande – där kommunerna ansvarar för ensamkommande flyktingbarn och Migrationsverket ansvarar för övriga asylsökande.

Enligt lagen ska Migrationsverket även driva förläggningar. Myndigheten har även möjlighet att ge uppdrag åt andra aktörer att driva dessa.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om EBO

Mer i ämnet