Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tvååriga Livia Eerikkilä är en av dem som gick på den Sverigefinska förskolan i Södertälje tills den stängde. Foto: SVT

Familjen vill flytta från Södertälje: ”Finns ingen finskspråkig förskola”

Uppdaterad
Publicerad

Den finskspråkiga avdelningen som Södertälje kommun planerade att starta har inte lockat föräldrar i Södertälje. Familjen Eerikkilä har nu bestämt sig för att lämna kommunen. 

Södertälje kommun planerade att ersätta den nedlagda Sverigefinska förskolan med en finskspråkig avdelning i den intilliggande förskolan Björken. Men familjen Eerikkiläs tycker inte att kommunen kunnat presentera någon plan för hur undervisningen skulle se ut. Därför vill de nu flytta från Södertälje.

– Vi letar bostad i en annan kommun, för att det finns ingen anledning för oss att bo kvar här nu, säger Jessica Eerikkilä.

Södertälje – ett finskt förvaltningsområde

Som en del av finskt förvaltningsområde har Södertälje kommun ett särskilt ansvar att värna om det finska språket. Som finsktalande har du bland annat:

• rätt att använda finska i dina kontakter med kommunen samt att på förfrågan få beslut och motiveringar som berör den kommunala verksamheten översatta muntligt eller skriftligt till finska.

• rätt till förskoleverksamhet samt äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska.

• utökad rätt till undervisning i modersmål för elever som tillhör den sverigefinska minoriteten.

Kommunen har också en skyldighet att informera den sverigefinska minoriteten om dessa rättigheter samt erbjuda möjlighet till inflytande i frågor som berör dem.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.