Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om inte kommunen startar en finskspråkig avdelning, tänker Joels föräldrar flytta ifrån Södertälje eller placera honom i förskola i en annan kommun. Foto: SVT

Föräldrarna överväger att flytta från Södertälje: ”Barnen lär sig inte finska i blandad grupp”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun startar finskspråkig förskoleverksamhet – när den privata sverigefinska förskolan läggs ner i augusti. En del av föräldrarna tänker dock inte placera sina barn i den nya verksamheten, om det inte blir en egen finskspråkig avdelning.

– Vi skulle också vilja se en helt finskspråkig avdelning, men det kräver ett barnantal på 15-22 barn lite beroende på barnens ålder, säger utbildningsdirektör Ingela Hamlin.   

Initialt var det bara sju barn som anmälts till den nya verksamheten på Björkens förskola.   

Vad blir det för verksamhet om det blir färre än 15 barn? 

– Då kommer gruppen att vara integrerad i en annan avdelning men undervisningen kommer fortfarande att vara på finska mellan åtta och femton, alltså en väsentlig del av barnens förskoletid.

”Stort förtroende”

Hur kommer ni att kunna säkra barnens finska i en blandad grupp?  

– Vi kommer att jobba i mindre grupper. Jag har stort förtroende till att rektorn kan organisera det på ett bra sätt, säger Ingela Hamlin.    

Alla föräldrar är dock inte övertygade om att det kommer att fungera.

Se i videon varför en del av dem till och med överväger att flytta från kommunen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.