Visa alla (3)

Efter bevattningsförbudet: Så ska vattenförsörjningen säkras i Södertälje

Publicerad

De historiskt låga vattennivåerna sommaren 2017 tvingade fram ett bevattningsförbud i Södertälje. Nu rustar sig kommunen för att säkra vattenförsörjningen i flera decennier framåt.

Varje dygn förbrukar Södertäljeborna drygt 25 000 kubikmeter vatten per dygn – vilket motsvarar 25 miljoner mjölkpaket. Vatten som pumpas upp från Mälaren. Det är också den kapacitet dagens pumpar klarar av.

Nu byts både pumpar och ledningar ut och när projektet är slutfört i år eller nästan år ska det gå att klara en vattenvolym på 40 000 kubikmeter per dygn.

Illustration över vattenflödet i Södertälje. Foto: SVT

– Det ska bli säkrare, både om det är låga grundvattennivåer men också när Södertälje växer. Vi kommer kunna vara med och parera för den kommande befolkningsökningen här, säger Håkan Karlsson, vd på Telge nät.

Vi har varit och tittat på de sista pusselbitarna i 135 miljonersprojektet som färdigställs just nu, se videon överst på sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer