Södertäljebron under reparation. Foto: TT

Efter brokraschen – Trafikverket självkritiskt

Uppdaterad
Publicerad

Hanteringen av brokraschen, som lamslog sommartrafiken tidigare i år, har fått hård kritik. Nu vill Trafikverket att en myndighet tar huvudansvar vid sådana här krissituationer.

Enligt Trafikverket finns anledning till självkritik och man menar att man måste bli bättre på att nå ut med information till berörda trafikanter. Man menar också att samverkan mellan de olika aktörerna vid en större olycka måste ses över.

– Ser man tillbaka så har alltid någon myndighet tagit ansvar. I dagsläget är det inte en myndighet eller organisation som gör allting. Samverkan blir desto viktigare och att träna det. Där finns det stora saker att hämta igen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det är den stora lärdomen?

– Absolut!

Generellt sett är det länsstyrelsen som ansvarar för samverkan vid krissituationer, men den här gången var det enligt Bengt Olsson Trafikverket som satt på mest information.

– Men det kanske är så att man ska se över det här och se över om det inte är så att den som har mest kunnande att till exempel reparera en bro ska ha mest ansvar.

Och då skulle det i så fall varit ni?

– Det skulle kunna vara det. Och jag vet att regeringen har tittat på att ge oss ett mer långtgående ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broolyckan i Södertälje

Mer i ämnet