Företagaren Alexander Blomqvist drabbades hårt av förra sommarens broolycka. Foto: SVT/Sören Nilsson

Efter broolyckan – företagare vill ha ersättning

Publicerad

Företagaren Alexander Blomqvist drabbades hårt av förra sommarens broolycka då kunderna förhindrades att komma till hans butik i Södertälje. Sedan dess har han försökt få stöd utan något resultat.

Samma helg som högsäsongen för hockeyutrustning började körde en lastbilsönder motorvägsbron, och kunderna som skulle kommit norrifrån till hockeybutiken Monkeysports i Södertälje nådde inte fram.

Det fick allvarliga konsekvenser för butiken och dess anställda menar vd:n Alexander Blomqvist.

– Vi fick sparka sommararbetare och även heltidsarbetare. Det är aldrig kul, det är människor det handlar om. Det här är första gången som vi drabbas under vår högsäsong att istället för att anställa mer så får vi ta bort anställda, säger han. 

Får ingen ersättning

Varken hans eget försäkringsbolag eller åkeriets försäkringsbolag menar att de kan ersätta honom. Själv tycker Alexander Blomqvist att kommunen borde stötta honom. 

– Det är inte såhär det ska gå till, någon måste ta ansvar.

Vad är det för gehör ni vill ha?

– Någon typ av ersättning är något jag eftersträvar.

”Inte kommunens ansvar”

Han har vänt sig till kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) med frågan, men hennes besked är att ansvaret inte ligger på kommunen.

– Nej det är verkligen inte kommunens ansvar. Vi gjorde allt vi kunde för att göra det så smidigt som möjligt under den här perioden som blev alldeles för lång på grund av att trafikverket gjorde en dålig upphandling, säger hon.  

Alexander Blomqvist:

– Det offentliga lokalt sett måste ju förse oss med någon typ av säkerhet när det sker sådana här händelser. Det är en trygghet för stan, vi skapar arbetstillfällen, sommarjobb och praktik och vill få in folk i arbetslivet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broolyckan i Södertälje

Mer i ämnet