Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är aldrig roligt att bli kritiserad, men det är viktigt att vi blir granskade”, säger Raakel Kuusiniemi, tf chef inom hälsa och sjukvård, Södertälje kommun. Foto: Nada Razooq/SVT

Efter granskning – stora brister på Södertäljes äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg har hittat flera stora brister efter en granskning av Södertäljes äldreboenden, bland annat bristande kompetensnivå hos personalen. Enligt myndigheten utgör detta patientsäkerhetsrisker.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Raakel Kuusiniemi, tillförordnad chef inom hälsa och sjukvård.

Bristerna uppdagades efter att IVO under 2022 och 2023 granskat den medicinska vården och behandlingen på äldreboenden, även kallade särskilda boenden, runtom i Sverige.

I Södertälje kritiseras nu särskilt fyra områden: personalens bristande kompetens och kunskaper i svenska språket, läkemedelshanteringen, vård i livets slutskede och dokumentation.

Kravet: Åtgärder senast juni

”IVO konstaterar vidare att många livsavgörande bedömningar av patienter på SÄBO (Särskilt boende för äldre, reds. anm.) görs av den personal som har den lägsta utbildningsnivån”, står det i utredningen.

IVO kräver att Södertälje kommun vidtar åtgärder senast den 22 juni för att komma till rätta med bristerna.

Hör Raakel Kuusiniemi, tf chef inom hälsa och sjukvård, Södertälje kommun, kommentera den skarpa kritiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.