Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens omsorgsdirektör om Humana: ”De har utövat påtryckningar mot oss” Foto: Kommunens omsorgsdirektör om Humana: ”De har utövat påtryckningar mot oss”

Kommunens omsorgsdirektör om Humana: ”De har utövat påtryckningar mot oss”

Publicerad

Det var förra veckan som IVO beslutade om att dra in tillståndet för personlig assistansföretaget Humana. Södertälje kommun har vid två tillfällen anmält bolaget till IVO.

– Företaget har utfört påtryckningar mot oss för att ändra antal beslutade timmar, säger Karin Björkryd, Södertäljekommuns omsorgsdirektör.

Det ska ha handlat om att Humana har varit missnöjda med antal timmar som kommunen hade beslutat om, och därmed valt att inte utföra jobbet, vilket resulterade i att brukare var utan assistans. 

– Jag kan inte uttala mig om ett specifikt fall, men vi gör inga påtryckningar. Ibland kan det handla om att vi tycker att antal beslutade timmar är för få för att få jobbet utfört med god kvalité, och då väljer vi att inte utföra jobbet, säger Josefin Mikaelsson, chefsjurist på Humana Assistans.

Beviljad inhibition

Humana Assistans  har drygt 2000 brukare i hela Sverige. I Södertälje är det 23 brukare som har avtal med Humana därav sex av dem har beslutet från kommunen och resten från Försäkringskassan.

Enligt beslutet från IVO skulle företaget ha avvecklat verksamheten senast den 10 februari, men efter beviljad inhibition, fortsätter Humana med verksamheten tills domstolen tar ett beslut.

Bolaget ska ha brustit i flera punkter, bland annat när det gäller anmälningskyldighet och arbetsgivaransvar för utländsk arbetskraft. Dessutom har Försäkringskassan beslutat om återkrav på 100 miljoner kronor, där fyra av totalt 26 återkrav är riktade mot brukare.

Hör Södertälje kommuns omsorgsdirektör i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.