Efter inställda mästerskap – nu satsar Rönningekören på EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Rönningekören som sjunger barbershop är regerande världsmästare och även tidigare EM-mästare. Nu generalrepar de inför Europamästerskapet i barbershop den 7 maj – och SVT var där.

Kören Rönninge Show Chorus är trefaldig världsmästare i körstilen barbershop under åren 2013, 2016 och 2019. De har även vunnit EM två gånger. Efter pandemin ska kören tävla i Europamästerskapet den 7 maj och nu repar kören för fullt.

– Vår styrka är att vi har en sådan publikkontakt, säger Eva Stahl, som sjunger i bastämman i den fyrstämmiga barbershop-kören.

Vinnaren får tävla i VM

Under EM tas även den nordiska mästaren ut, och det är den nordiska kören som får tävla i nästa VM i USA.

– Ja eftersom inga tävlingar hållits sedan dess är vi fortfarande regerande världsmästare. Så vi vill så klart till VM i USA, säger Eva Ståhl och Annika Johannesson i kör.

Körstilen Barbershop

Körstilen innebär att en mans- eller kvinnokör sjunger a cappella i tre eller fyra stämmor. Stämmorna består av tenor, lead, baryton och bas, och melodin ligger i en lead-stämma som inte är den högsta stämman, vilket ger en annan klang än många är vana vid. De sjunger ofta sånger från 1930- och 1940-talen.

Körstilen uppstod på 1800-talet i USA då manskörer underhöll kunder och sig själva i barberarsalonger som ett slags tidsfördriv. Senare kom även barbershopgrupper med kvinnor som medlemmar.

Källa: Nationalencyklopedinm ”The African-American Roots of  of Barbershop” , med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.