Aday Betkinne (KD) är kritisk till att Södertälje kommuns vägskyltar, som står på 13 olika språk, inte har med ett av kommunens mest talade språk, assyriska/syrianska. Foto: SVT

Efter kritiken – nu tar Södertälje kommun ner flerspråkiga skyltarna

Uppdaterad
Publicerad

Vägskyltar i Södertälje som välkomnar besökare på olika språk, har i helgen fått stark kritik då ett av de största språken som talas i kommunen, assyriska/syrianska, inte står med. Nu väljer Södertälje kommun att ta ner skyltarna.

”Bsheyno” betyder välkommen på assyriska/syrianska – det språk som uppskattningsvis 35 procent av Södertäljes drygt 100 000 invånare talar. Men ordet står inte med på kommunens vägskyltar intill E4:an som välkomnar förbipasserande på 13 andra språk. Efter att detta uppmärksammats i sociala medier i helgen har en kritikstorm blossat upp.

En av kritikerna är KD-politikern Aday Bethkinne från Norsborg som ofta är i Södertälje. I ett inlägg på Facebook skriver han ”Skäms Södertälje kommun! Inte ett ord på kommunens största språk efter svenska.”

– Egentligen så tycker jag skyltarna bara ska stå på svenska, men nu har de valt att ha de på 13 andra språk men inte det språk som 30-40 procent talar i Södertälje. Det är jättedåligt, säger Aday Bethkinne, vars inlägg har fått över 500 reaktioner.

”Kommer göra om och göra rätt”

Det var tidigare i år som kommunala Destination Södertälje satte upp skyltarna vid motorvägsinfarterna i Södertälje. På fredagskvällen meddelade de på sin Facebook-sida att de, efter kritiken, nu ska ta ner skyltarna och ändra.

”Vi har blivit uppmärksammade på att motorvägsskyltarna bör inkludera fler språk. Vi ber om ursäkt att vi gjort detta misstag och Södertälje kommun/vi kommer självklart att göra om och göra rätt.”

”Mänskliga faktorn”

SVT sökte under söndagen den ansvariga på Destination Södertälje men blev istället uppringda av Ulf Westman som är jubileumsgeneral för Kanalåret 2019.

– Självklart ska de största språken vara med på skyltarna, det är den mänskliga faktorn som har gjort fel, säger Ulf Westman.

Ulf Westman, Destination Södertälje Foto: Pressbild

Varför kontrollerade ni inte att det blev rätt innan skyltarna sattes upp?

– Det är en miss från, det finns givetvis ingen mening eller tanke från vår sida att utesluta någonting. Vi hade sagt att vi skulle ta med de största språken men sedan någonstans på vägen så har det blivit ett misstag.

Vad säger du till de som känner sig besvikna och exkluderade?

– Jag är jätteledsen att folk är besvikna och det förstår jag. Men tanken från vår sida är precis tvärtom, vi vill att alla ska vara inkluderade och vi är stolta över mångfalden i Södertälje och det är en av anledningarna till att vi gör de här skyltarna.

– Jag ber om ursäkt till de som känner sig sårade och vi ska givetvis rätta till det.

I klippet ovan motiverar Aday Bethkinne varför han är kritisk till skyltarnas utformning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.