Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Halef, tycker att Benjamin Atas borde väljas som biskop för hela syrisk-ortodoxa kyrkan, hör mer i klippet ovan. Foto: Nada Razooq/SVT

Efter patriarkens förslag om sammanslagning – Robert Halef: ”Vi har ju redan en bra biskop”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som jakten efter en ny syrisk-ortodox biskop i Sverige påbörjats, så finns även förslag om att Benjamin Atas, sittande biskop för nära hälften av kyrkorna, ska väljas för hela kyrkan.

– Vi har ju redan en bra biskop, han skulle klara av hela kyrkan, säger Robert Halef, ordförande, patriarkaliska ställföreträdarskapet.

Efter att kyrkans överhuvud, patriark Ignatius Aphrem, i förra veckan besökte Sverige, inleddes arbetet med att hitta en ersättare för numera pensionerade ärkebiskop Ablahad Gallo Shabo.

Kyrkan splittrades på 1990-talet efter en infekterad konflikt och delades i två kyrkostift. Shabo, som har suttit som biskop i över 35 år, representerade det ena och Benjamin Atas företräder idag det andra.

Efter patriarkens förslag

Och efter att patriarken i en intervju med SVT nyligen uttryckte att han vill att kyrkan ska ha en gemensam biskop, föreslår nu Robert Halef, ordförande för patriarkaliska ställföreträdarskapet, att Atas borde bli biskop för hela kyrkan.

Hör honom motivera varför, i klippet ovan.

Nail Barhanko, ordförande i andra stiftet, vill inte kommentera Robert Halefs förslag. Men han är positiv till att pröva frågan om en sammanslagning av kyrkorna.

Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige

I Sverige bor över uppskattningsvis 120 000-140 000 assyrier/syrianer som hör till den syrisk-ortodoxa kyrkan, varav 30 000-40 000 i Södertälje. Och totalt är ett 40-tal kyrkor anslutna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.