Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En ihopslagning skulle göra kyrkan starkare” säger syrisk-ortodoxa patriarken, Ignatius Aphrem II, till SVT. Se mer i klippet ovan. Foto: Nada Razooq/SVT

Patriarken på plats i Södertälje: ”Vill se ihopslagning av kyrkorna”

Uppdaterad
Publicerad

Ett historiskt val stundar inom den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige då en ny biskop ska utses. SVT har fått en unik intervju med kyrkans högste ledare i världen – patriark Ignatius Aphrem Kerim II – som besökte Södertälje för att inleda jakten på den nya ledaren.

– Men självklart vill jag helst se en biskop i Sverige, säger patriarken.

Efter en konflikt på 1990-talet splittrades syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige i två stift, med varsin biskop som bägge har sina säten i Södertälje. Och nu har den ena biskopen, Ablahad Gallo Shabo som suttit vid tronen i 35 år, klivit av.

”Ska höra vad folket vill”

Patriark Ignatius Aphrem Kerim II från Syrien, har motsvarande påvens status inom katolska kyrkan. Under sitt besök i Södertälje kallade han kyrkoledare från hela landet till stormöte för att inleda arbetet med att hitta en ny biskop.

Men för SVT Nyheter Södertälje avslöjade han att han helst vill att kyrkorna slås ihop.

– Nu ska jag höra mig för vad folket vill, säger han i en unik intervju.

Hör patriark Ignatius Aphrem Kerim II, berätta mer, i klippet ovan.

I Sverige bor över uppskattningsvis 120-140 000 assyrier/syrianer som hör till den syrisk-ortodoxa kyrkan, varav 30-40 000 i Södertälje. Och totalt är ett 40-tal kyrkor anslutna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.