Efter rekordsiffrorna: Så tänker Scanias vd om framtiden i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Rekordomsättning och starkt resultat – ja, Scanias första kvartalsrapport i år visade lovande siffror. Och vd:n lyfter gärna företagets starka band till Södertälje som en viktig del av framgången.

I fjol lanserade Scania sin första nya lastbilsmodell på 20 år, en satsning som kostade företaget 20 miljarder kronor. Och det ser fortsatt ljust ut för lastbilsjätten som fått en bra start på 2017. Det visar årets första kvartalsrapport som presenterades i fredags.

Rekordomsättning

Södertäljebaserade företaget hade en rekordomsättning med en ökning på 23 procent till 28,4 miljarder, och ett rörelseresultat som lyfte med 35 procent till 3,1 miljarder kronor.

Därtill sålde företaget nästan 28 000 lastbilar och bussar, vilket är en ökning av orderingången med nästan 29 procent, enligt Dagens Industri.

Ljusa framtidsutsikter

Scanias vd, Henrik Henriksson, tror på ett nytt försäljningsrekord i år.

– Med vår starka start och som utsikterna ser ut nu tror jag också på ett mycket starkt resultat för helåret, säger han till tidningen.

Och faktumet att stora delar av företaget är samlat i Södertälje, ser han som en viktig del av framgången.

– Vi tror på modellen att hålla tätt ihop forskning, utveckling, produktion och inköp. Det är en vinnande modell, vi har sett resultat under så många år så det kommer vi att fortsätta med om tio, tjugo och trettio år, säger han till LT.se.

– Vi kraftsamlar i Södertälje och vi kommer fortsätta växa här. Det här är navet, fortsätter han.

Omskola personal

Henrik Henriksson säger att det i framtiden kan bli tal om att samla en annan typ av kompetens och nämner bland annat mjukvaruutvecklingskompetens. Men han poängterar att de helst ser att befintlig personal omskolas snarare än att de byts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.