Efter rökförbudet – apoteken säljer mer nikotinläkemedel

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan, den 1 juli, infördes ett nytt rökförbud som gör att man till exempel inte får röka på uteserveringar.
Och nu kan man börja ana att det gett effekt – i alla fall om man kollar på apotekens försäljningssiffror.

SVT har frågat tre av de stora apotekskedjorna, Apoteket AB, Kronans apotek och Apotek hjärtat hur deras försäljning av nikotinläkemedel förändrats sedan rökförbudet infördes.

Apotek hjärtat som ägs av ICA-gruppen vill inte svara på hur deras försäljning har gått. Men både Apoteket AB och Kronans apotek ser en ökning i juli med 6,5 respektive 7 procent, jämfört med samma period förra året.

– Vi tror att den här nya lagen har spelat in, säger Magnus Frisk, informatör på Apoteket AB.

Regionala skillnader

SVT har tidigare rapporterat om att Södertälje toppar listan bland länets kommuner där flest spädbarn utsätts för passiv rökning i hemmet.

Apoteken kan inte redovisa hur försäljningen av cigarettsubstitut ser ut i Södertälje, men Kronans försäljning i Stockholms län har ökat med 6 procent i juli, jämfört med juli 2018. Allra mest har deras försäljning ökat i Uppsala län, med 67 procent jämfört med juli månad förra året.

Fler samtal till hjälplinje

Även Sluta röka-linjen har märkt en skillnad i antalet samtal. Ökningen beror dels på att tjänsten nu erbjuds på arabiska, men även om man räknar bort ökningen som kopplas till de arabiska samtalen kan man konstatera att tjänsten tagit emot 100 fler samtal i juli i år jämfört med juli förra året, från 312 till 412 samtal.

– Vi upplever att många som ringer kommenterar förbudet och säger att det är lika bra att passa på att sluta nu när röka på uteserveringar förbjudits. Att det fått mycket uppmärksamhet i media också kan fungera som en extra påtryckning, säger Amanda Wedenborn, rådvigare på Sluta röka-linjen.

Hör Joszef Högye som var inne på ett apotek i Södertälje för att köpa nikotinläkemedel i klippet ovan. Han ska bli rökfri – efter 50 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.