Centrumföreningen vill införa en vill de införa en shorts- och kjoldag i Södertälje Foto: TT

Efter satirnyhet – vill införa shorts- och kjoldag i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en satirnyhet om att införa shortsförbud i Södertälje centrum har fått stor spridning i sociala medier reagerar centrumföreningen. Nu vill de införa en shorts- och kjoldag för att hylla mångfald.

Under helgen har en artikel från en satirisk nyhetssajt fått spridning i Södertälje. I texten står det bland annat att det kan bli förbjudet att ha på sig shorts i hela centrum i Södertälje till nästa sommar.

Artikeln fick stor spridning i sociala medier och mötte starka reaktioner från flera Södertäljebor. I kommentarerna står det bland annat: ”Detta är väl Sverige? Så långt tillbaks som jag kan minnas är det väl valfritt vad var och en ska gå i för kläder!” och ”får man inte klä sig som man vill då slutar man besöka centrum!”. Men många var också snabba med att förtydliga att nyheten inte var på riktigt.

Vill kontra på ett roligt sätt

Nu har centrumföreningen i Södertälje svarat på den satiriska nyheten och säger att de vill införa en särskild dag för just shorts, kjolar och färgglada kläder för att hylla mångfalden i Södertälje istället.

– Vi såg hur folk tolkade det fel och vi vill gärna kontra på ett roligt sätt, genom att lyfta mångfalden i Södertälje. Vi vill vara tydliga med att alla är välkomna till stadskärnan, säger Aljoša Lagumdzija, centrumchef i Södertälje.

Centrumföreningen vill bland annat fira shorts- och kjoldagen den 1 juli med en tävling i sociala medier och skriver i ett pressmeddelande att: ”ordningsvakter och patrullerade polis kommer att uppmanas av Centrumföreningen att ge fina komplimanger till de som har på sig shorts och kjolar den 1 juli 2019”.

Du tror inte att man kan uppfatta er idé om en egen shorts- och kjoldag som en satirnyhet också?

– Vi ville spinna vidare på den idén, tanken från vår sida är att uppmuntra till att shoppa lokalt, att köpa shorts, kjolar eller andra färgglada kläder här och göra tävling av det, säger Aljoša Lagumdzija, centrumchef i Södertälje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer