Johan Lundgren, fårägare på Molstaberg, ifrågasätter länsstyrelsens beslut att inte bevilja skyddsjakt på varg. Foto: SVT

Efter vargangreppen – Molstaberg överklagar beslutet att inte bevilja skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Molstaberg väljer att lämna in en överklagan till kammarrätten angående beslutet att inte bevilja skyddsjakt på varg i Sjundareviret. Fårägarna på gården och Länsstyrelsen i Stockholm är inte överens om hur vargangreppen i maj gick till.

Länsstyrelsen avslog gårdens ansökan om skyddsjakt då man menade att det fanns brister i stängslingen. Vid det första angreppet ska ett staket ha legat ner och vid det andra ska en eltråd ha plockats bort och en grind ska ha stått öppen.

– Skyddsjakt är sista utvägen och i det här fallet fanns det andra lämpliga lösningar. Det fanns brister i stängslet som innebar att vargarna kunde promenera rakt in i hagarna. Det är inte tillräckligt bra skydd för att kunna bevilja skyddsjakt, säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen i Stockholm.

Fårägarna ifrågasätter länsstyrelsen

Fårägarna på Molstaberg menar att stängslet som låg ner och eltråden som plockades bort var en följd av att man höll på att sätta upp nya rovdjursavvisande stängsel. Grinden var öppen några timmar efter angreppet när länsstyrelsens besiktningsman var på plats, men inte vid själva angreppet, menar man.

Dessutom ifrågasätter man länsstyrelsens bedömning och hävdar att vargen inte nödvändigtvis har kommit in på gården på de platser där stängslingen varit bristfällig.

Har tackat nej till hjälp

De senaste tre åren har gården varit utsatt för flera vargangrepp och länsstyrelsen har erbjudit gården hjälp. En del av hjälpen har gården tackat nej till. Man har tackat nej till akutstängsel för att de har kunnat skada djuren, vallhundar för att de har kunnat skrämma fåren och man har även tackat nej till annan hjälp.

– När det är en så stor gård som Molstaberg, med runt 1 000 djur, är det en enorm arbetsinsats med exempelvis nattfållor. Du behöver hundar för att driva in fåren på kvällarna och sedan ska du driva ut fåren på morgnarna också, säger Johan Lundgren, fårägare på Molstaberg.

Ser ni någon annan lösning på det här problemet än att skjuta vargen?

– Nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet