Se ett klipp från videon som publicerades på Facebook. SVT har förvrängt ljudet. Foto: SVT/TT

Efter viral video – Södertälje sjukhus omplacerar anställd

Uppdaterad
Publicerad

”Är du inte tyst får du ingen medicin”, så säger en i personalen på Södertälje sjukhus i ett videoklipp som har fått spridning på sociala medier. Nu beklagar sjukhuset händelsen och omplacerar den anställda.

Det är en kvinna, inlagd på sjukhuset för besvär med endometrios, som har filmat händelsen i klippet ovan. I skrivande stund har videon över 2 000 delningar på facebook.

– Jag trodde det var som vanligt att få det här bemötandet men efter alla reaktioner på videon har jag förstått att det är en stor sak, säger kvinnan till SVT.

– Nu kan jag förstå varför jag har mått dåligt en längre tid efter ett sjukhusbesök.

Det är oklart vad som har föregått ordväxlingen i videon men i ett pressmeddelande skriver sjukhuset: ”Tyvärr händer det att konflikter uppstår mellan vårdgivare och patient, även om det är sällsynt. Sjukhuset arbetar systematiskt med aktiviteter för att förhindra att situationer som dessa uppstår”.

Ser allvarligt på händelsen

Södertälje sjukhus skriver också att de ser allvarligt på händelsen och att de har nolltolerans mot dåligt bemötande.

–  Vi måste bemöta alla patienter, oavsett tillstånd, med lugn och respekt. Jag beklagar verkligen händelsen och ser det som oacceptabelt. Sjukhuset har nolltolerans mot dåligt bemötande och vi kommer att vidta de åtgärder som krävs, säger verksamhetschef Lena Kruse.

Sjukhusets HR-chef bekräftar för SVT att en ur personalen blivit omplacerad efter det som hänt.

– Den här medarbetaren har nu fått andra arbetsuppgifter, i övrigt kommenterar inte vi enskilda personalärenden, säger Marianne Högbom, HR-chef på Södertälje sjukhus. Hon fortsätter:

– Det vi behöver nu är lugn och ro för att utreda händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.