Det var i mitten av maj som en före detta chefläkare på Södertälje sjukhus polisanmäldes efter en intervju med Sveriges radio. Foto: TT

Chefsläkare på Södertälje sjukhus polisanmäldes – har omplacerats

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot den tidigare chefsläkaren på Södertälje sjukhus, Sven Klaesson, har lagts ner. Läkaren, som tidigare var misstänkt för misshandel av en reporter på Sveriges Radio, är nu tillbaka på sjukhuset – dock med förändrade arbetsuppgifter.

Det var i mitten av maj som den före detta chefsläkaren polisanmäldes efter en intervju på Södertälje sjukhus med Sveriges radio. I en ljudupptagning hörs hur läkaren blir upprörd och enligt reportern ska han därefter ha kastat sig över mikrofonen och tryckt in den i hennes ansikte.

Sveriges Radio polisanmälde händelsen och en förundersökning om misstänkt misshandel inleddes.

– Jag tar inte ställning till om något brott har begåtts eller inte men jag tror att det är extremt viktigt för oss som vill ha en välfungerande demokrati i Sverige att händelser likt dessa prövas av våra rättsvårdande myndigheter, sa Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, då.

Läkaren stängdes av från sin tjänst som chefsläkare under polisutredningen.

Förundersökning nedlagd

Nu har förundersökningen lagts ner med motiveringen att ”det saknas anledning att anta att det rör sig om brott som faller under allmänt åtal”.

Hur kommer det sig att den lagts ner?

– På den bevisning som framkommit och de åtgärder vi gjort så gör jag bedömningen det inte finns anledning att anta att det är en brottslig gärning, säger polisen Johan Siverland som tagit beslut om att lägga ner förundersökningen.

Hur tungt vägde ljudupptagningen där man kan höra, vad man kan anta, är en attack?

– Att höra en attack är svårt, säger han.

Att det var ett misstänkt brott mot en journalist, tas det med i bedömningen?

– Nej, alla är lika inför lagen. Journalister har inget utökat skydd.

Sven Klaesson nekar till brott och i förundersökningen står att ”han inte ofredat målsäganden utan att han känner i sådant fall att det var han som blev ofredad vid det aktuella tillfället”.

Chefsläkare omplaceras

Den tidigare chefsläkaren är tillbaka i tjänst med förändrade arbetsuppgifter, meddelar sjukhuset.

– Han arbetar som rådgivare i sjukhusstaben. Han vill inte kommentera det som hänt, säger Yvonne Hejdenberg, kommunikationschef på sjukhuset.

– Efter rådande omständigheter tycker jag att det är det bästa i nuläget. Det handlar om en situation som blev olycklig, säger, Christophe Pedroletti, VD vid Södertälje Sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.