Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon vad som gäller kring eldning av trädgårdsavfall i Salem, Södertälje och Nykvarns kommun. Foto: Linda Asmar/SVT

Får du elda i trädgården på valborg? Det här gäller för majbrasan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sverige 1 januari i år införde EU-direktivet där trädgårdsavfall är förbjudet att elda i egen trädgård är det fortfarande oklart vad som gäller – beroende på var man bor.

– Det har förekommit ganska många olika tolkningar, säger Anders Klerkefors (R) ordförande i miljö- och byggnämnden i Salems kommun.

De nya reglerna innebär att trädgårdsavfallet ska komposteras eller lämnas till en återvinningscentral och blir alltså förbjudet att elda upp i trädgården.

Men trots att reglerna egentligen börjat gälla har det nu inför valborgsmässoafton uppstått en debatt om hur man ska tolka direktivet – vilket lett till att kommuner i landet gör olika.

Tillåtet att elda trädgårdsavfall i Salem

För reglerna om hur och var man får elda i varje enskild kommun regleras ofta i lokala ordnings- eller miljöföreskrifter och flera kommuner har ännu inte anpassat dem efter EU-direktivet.

I Salems kommun får man till exempel fortsatt elda trädgårdsavfall.

– Naturligtvis gäller EU-regler även i Salem men för tillfället har vi valt att ha kvar de regler vi har tills vi haft tid att uppdatera dem, säger Anders Klerkefors, Rönningepartiet (R).

Reglerna om eldning ska förtydligas

Efter de många diskussionerna ska reglerna därför nu förtydligas, enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Förtydligandet kommer om ungefär två månader.

Hör i videon ovan om vad som gäller i Södertälje och Nykvarn och hur det blir med majbrasorna på valborg nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.