Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska du göra med trädgårdsavfallet i stället och hur blir det egentligen med majbrasorna? Så här sa Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket, när debatten först drog igång. Foto: Edvin Lundqvist/SVT, TT

Pourmokhtari: Förtydligande om eldningsförbud kommer om två månader

Uppdaterad
Publicerad

Förbudet mot eldning av trädgårdsavfall har skapat stor debatt i Sverige och kommuner har tolkat reglerna olika. Reglerna ska därför förtydligas, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till P4 Väst.

Förtydligandet kommer om ungefär två månader, säger ministern. Tills dess påminner Pourmokhtari att kommuner kan tillämpa undantag mot förbudet om det skulle ge större fördelar.

– Det gäller att ha ett visst mått av sunt förnuft, säger ministern till P4 Väst.

Implementering av EU-direktiv

Bioavfall ska sorteras och återvinnas eller komposteras separat enligt EU:s avfallsdirektiv – något som påverkar både mat- och trädgårdsavfall.

Sverige har infört direktivet från och med 1 januari i år. Direktivet från EU handlar om återvinning men då det införts i den svenska avfallsförordningen har det påverkat möjligheten att elda. Man ska prioritera att återvinna eller använda annan metod som ger likvärdiga eller bättre miljöeffekter.

– Att man inte får elda upp avfallet blir en indirekt effekt, menar Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.