Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elever som går på Ronnaskolan diskutera om att färre elever går ut med gymnasiebehörighet på deras skola än övriga södertäljeskolor. Foto: Siri Lallerstedt/SVT

Sjunkande betyg i Ronnaskolan – ”Ibland är det stökigt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots Södertälje kommuns satsningar på att höja gymnasiebehörigheten i utsatta områden är årets studieresultat för Ronnaskolans avgångsnior fortsatt dystra.

Elever som går på Ronnaskolan och som själva säger sig kämpa för sina betyg tror att studieresultaten kan bero på olika saker, såsom viss stökighet, språksvårigheter, lärarnas kompetens och att vissa elever inte bryr sig tillräckligt om sina skolresultat. Samtidigt säger de att de trivs bra på skolan.

– Det är sällan stökigt när det är en bra lärare, säger Mustafa Alkhayat, en av de elever SVT har talat med.

Hör mer i videon ovan om hur eleverna resonerar.

Statistiken dyster för Ronnaskolan

På Ronnaskolan fick fyra av tio niondeklassare inte behörighet till ett yrkesprogram och mer än fem av tio kommer inte in på ett teoretiskt samhällsprogram, vilket är en minskning från förra årets nior.

Fyra av tio niondeklassare fick inte yrkesprogrambehörighet och mer än fem av tio kommer inte in på ett teoretiskt samhällsprogram, vilket är färre än förra året. Foto: grafik: Valeria Calderon/SVT

Däremot kommer 8-9 av tio in på gymnasiet på övriga södertäljeskolor. På Hovsjöskolan ökar gymnasiebehörigheten till yrkes- och samhällsprogrammen. Där tar dubbelt så många sig in på gymnasiet än i Ronnaskolan.

Däremot kommer cirka 8-9 av tio in på gymnasiet på övriga södertäljeskolor och på Hovsjöskolan ökar gymnasiebehörigheten till yrkes- och samhällsprogrammen. Där tar dubbelt så många sig in på gymnasiet än i Ronnaskolan. Foto: grafik: Valeria Calderon/SVT

S i Södertälje: Långsiktigt arbete

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Elof Hansjons (S) resonerar om att de inte lyckats höja gymnasiebehörigheten på Ronnaskolan. Foto: Siri Lallerstedt/SVT

Elof Hansjons (S), ansvarigt kommunalråd, ser ljust på att i de flesta av Södertäljes grundskolor står sig avgångsbetygen på en bra nivå och på ökningen i Hovsjöskolan. Däremot erkänner han att de behöver göra mer för att öka studieresultaten i Ronnaskolan.

Hör mer i inslaget om hur han resonerar.

Stänga skolan är inget alternativ

Behövs det inte göras något mer radikalt när så pass många ungdomar går ut Ronnaskolan utan gymnasiebehörighet år efter år?

– Det är inte lösningen att flytta elever från en skola till en annan. Att byta skola är inte heller bra för eleverna. Utan det krävs ett långsiktigt, systematiskt arbete för att öka studieresultaten, något som vi gör, säger Elof Hansjons (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.