Foto: SVT/TT

Niornas betyg lägre i år: ”Främst flickornas resultat sjunker”

Uppdaterad
Publicerad

Resultaten har år för år sett bättre ut för de elever som går ut grundskolan i Södertälje. Men i år dippar betygen något.

Förra året nådde Södertäljes nior sitt bästa resultat hittills med ett meritvärde, eller en betygspoäng, på 221. I år landar meritvärdet på 217.

– Vi har haft åtta år med förbättrade resultat år efter år. Vi visste förstås att det förr eller senare kommer ett år när resultaten sjunker något, säger Elof Hansjons (S), utbildningsnämndens ordförande.

Han fortsätter:

– Vi ser att det främst är flickornas resultat som sjunker något.

”Betydligt högre idag”

Men Elof Hansjons framhäver att betygen ligger betydligt högre idag än för 7-8 år sedan.

– Och andelen elever som får godkänt betyg i samtliga ämnen ligger stilla jämfört med 2018, säger han.

Det är 72 procent av eleverna som får godkänt i alla ämnen.

Mer besked framöver

Resultaten ska nu analyseras utifrån elevgrupper och på skolnivå.

– I augusti kommer en fördjupad rapport till utbildningsnämnden, säger Elof Hansjons (S).

Ronnaskolan var den skola som ökade sin betygspoäng mest, med över 40 poäng jämfört med förra året. Medan Wasaskolan backade mest i kommunen med minus 26,6.

MERITVÄRDE/BETYGSPOÄNG

Det är meritvärdet man utgår ifrån när man ska fajtas med andra nior om att komma in på en visst gymnasieprogram. Det högsta meritvärdet är 340 poäng vilket betyder att man har A i samtliga ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.