Både Salem och Södertälje finns i topp 20 på Lärarnas riksförbund nya lista. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Höga placeringar för Södertälje och Salems skolor i ny skolranking

Uppdaterad
Publicerad

Lärarnas riksförbund publicerar nu en egen rapport där de rankar landets skolkommuner. Enligt förbundet är den mer rättvis än andra tidigare listor, då den försökt ta hänsyn till de 290 kommunernas olika förutsättningar. Och både Salem och Södertälje finns i topp 20, på plats 11 respektive 18.

Tidigare listor över bästa skolkommuner, av bland annat Lärarförbundet, har fått kritik. Det har bland annat handlat om hur kriterierna väljs ut, och hur de jämförs.

Lärarnas riksförbund tar upp denna kritik i sin nya rapport och skriver att en rak jämförelse utan att hänsyn till kommunernas olika förutsättningar blir missvisande och orättvis.

Ny jämförelse – Salem och Södertälje i topp 20

Därför har Lärarnas riksförbund nu försökt göra en annorlunda jämförelse. Kommunerna jämförs i fyra delar undervisningskostnad per elev, lärarlöner, lärarbehörighet och elevresultat. Dessa vägs sedan samman med kommunernas förutsättningar som till exempel elevsammansättning och socioekonomiska förhållanden.

I totalresultatet hamnar Salem på plats och Södertälje på plats 18. Nykvarn hamnar på plats 120.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.