Dima Jabbo, Eskil Flod och Yousif Enaya från Rosenborgsskolan. Foto: SVT

Elever om terrorlarmet: ”Det uppstod panik och folk skrek”

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen tvingades 550 elever och lärare att låsa in sig på Rosenborgskolan efter en misslyckad beredskapsövning.

Vad gjorde ni när ni förstod att allt inte var som vanligt?

– Först fick vi höra av lärarna att vi skulle stanna i klassrummet och hålla oss borta från fönstren och sådant, berättar Eskil Flod från 9a.

– I början trodde vi att det hade med något annat att göra, ett bråk utanför klassrummet eller någonting sådant. Men när tiden gick och läraren sa att hon inte visste någonting, då kände man sig lite orolig, berättar klasskamraten Dima Jabbo.

– Det uppstod panik i klassrummet och folk skrek, berättar Yousif Enaya, som går i en annan klass.

Tänk om det var på riktigt

Hur reagerade du när du fick reda på att det fanns ett hot mot skolan?

– Jag var lugn och tänkte att det är nog ingenting farligt. Jag tänkte att det kunde inte vara på riktigt, det kändes liksom ofattbart – det kunde inte vara någonting sådant, berättar Eskil Flod.

– Jag blev jätteorolig, tänk om det var på riktigt?, säger Yousif Enaya.

– Jag tänkte först ingenting speciellt, men ju längre tid som gick så kände man att det är ändå någonting som händer. Jag kände att det ändå har hänt i flera skolor, det hände i Trollhättan. Tänk om det är på allvar, kommer det att hända mig? säger Dima Jabbo.

Kastade sig på golvet i rädsla

Hur var stämningen i klassrummet?

– Det var ganska lugnt, vi satt mest där och snackade – efter en stund tog vi fram Yatzy och sådant. Men det var ett tillfälle när en lärare kom in genom dörren, då var det några i min klass som blev jätterädda och kastade sig ner på golvet. Det skrattade vi lite åt efter, men det var lite läskigt, säger Eskil Flod.

– Så fort någon öppnade dörren ville man bara ha ett resultat – att någon skulle berätta någonting om vad som hände. Man visste ju att en sådan här sak kunde hända och man vet ju att det ändå händer – man visste inte om det var på riktigt eller inte, säger Dima Jabbo.

Bra att testa krishantering

Vad tycker du om att man har en sådan här övning och blandar in elever?

– Jag tycker att det är nödvändigt. Om det skulle hända någonting sådant här på riktigt så kan inte freaka ut och få panik – det är bra att testa lärarnas förmågor inom krishantering. Det känns tryggt att lärarna vet exakt vad de ska göra och att det finns ett protokoll som följer när det är en sådan här situation, säger Eskil Flod.

Hur känns det nu?

– Efteråt när allting var klart så ringde jag min syster och berättade vad som hänt. Men jag ville inte oroa min mamma eller andra, så jag tänkte att jag inte ringer någon mer. Man kände sig lättad över att allt gick bra och att ingen blev skadad, säger Dina Jabbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.