”Det är ett lyxdass”. Museichef Stefan Sundblad visar senaste tillskottet vid nya entrén och berättar varför han tror på en fortsatt satsning på sommarinträde. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Entréavgift på Torekällberget även 2021 och 2022: ”Vi är nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag väntas majoriteten i Kultur- och fritidsnämnden klubba igenom en förlängning av försöket med entréavgift på Torekällberget över somrarna 2021 och 2022. Samtidigt vill de styrande politikerna skjuta en punkt om att även införa en avgift på helger och kortare lov på framtiden – utan att för den delen helt förkasta idén.

– Vi bör titta på den delen på ett bredare sätt och yrkar därför att det läggs på framtiden, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande David Winerdal (KD) och förklarar att man kommer utreda detta parallellt med att man utreder en eventuellt framtida försäljning av ett så kallat kulturkort.

– Det något som många andra kommuner jobbar med och som på det sättet finansierar kulturen i staden, säger Winerdal.

Torekällberget

”Vill lägga förslaget på framtiden”

Men i förslaget står det att man bara vill utreda. Vad är det för skillnad mot ert yrkande?

– Egentligen är det ingen större skillnad. Det är bara att vi vill lyfta ur den och lägga den på framtiden och ta en bredare ansats, men egentligen är det ingen större skillnad, säger Winerdal.

Innebär det att det kommer bli en avgift även på helger och andra lov?

– Vi får se, det är ju så att det ska gå runt. Och vi vet inte i nuläget om det finns tillräckligt många som kommer till Torekällberget andra tider än just sommaren.

Torekällbergets sommarsatsning

13 juni till 16 augusti tog Torekällberget inträde under satsningen ”sommar på Torekällberget” då man bjöd på extra underhållning i form av trolleri, lek, och hantverk. Priset var 100 kr per vuxen och 170 kr för årskort. Totalt kom 8 400 betalande jämfört med målet 12 000. Nu väntas försöket med inträde under sommaren förlängas till 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torekällberget

Mer i ämnet