I år har andelen bristningar vid förlossningar i Södertälje minskat till 2,1 procent. Det kan jämföras med rikssnittet på 2 procent. Foto: Isabell Höjman/TT

Erfarna barnmorskor och läkare saknar kunskap om kvinnokroppen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem barnmorskor uppger i en undersökning att de behöver mer kunskap om kvinnokroppens anatomi. Det kan påverka resultatet när de syr ihop bristningar efter en förlossning. Därför hålls nu utbildningar för personalen på länets alla förlossningskliniker.

Tusentals kvinnor har fått livslånga besvär efter sina förlossningar och många har blivit bristfälligt ihopsydda.

Nu visar en undersökning som tidningen Vårdfokus gjort att nästan 80 procent av barnmorskorna känner att de saknar kunskap i kvinnokroppens anatomi.

– Tidigare så tog man helt enkelt djupa tag utan att egentligen ha någon detaljkunskap kring vilka muskler det var man behövde sy ihop, säger Johanna Molin, överläkare på Södertälje förlossning.

– Man har inte lagt så mycket fokus på det tidigare, nu vet vi allt mer om vad de här olika musklerna har för funktion och hur viktigt det är att få ihop dem om de har gått sönder.

Tre dagars basutbildning

Enligt Johanna Molin är nyutbildade barnmorskor och läkare idag många gånger mer kunniga i anatomi än de som varit i yrket i decennier, vilket enligt henne beror på att kunskapen i ämnet länge varit briställig. Det är därför Stockholms läns landsting nu fortbildar personalen i kvinnokroppens uppbyggnad.

Varför kommer det här först nu?

– Jag tror att det beror på att vi inte har följt upp de här kvinnorna tidigare. Den stora majoriteten av dem har ju inte haft en skada genom ändtarmsmuskeln utan det är mindre bristningar, som ändå har gett besvär. Då har de inte haft något besök inbokat hos oss och därför har vi inte vetat om hur det har varit.

Johanna Molin, överläkare på Södertälje förlossning, är en av dem som utbildar i kvinnokroppens anatomi. Foto: SVT

Många drabbade

Hittills har över 100 personer gått basutbildningen som initierats av Karolinska institutet. Johanna Molin är en av utbildarna.

Hur många kvinnor har drabbats på grund av de bristfälliga kunskaperna, tror du?

– Det vet vi faktiskt inte, men vi vet att det är väldigt många kvinnor som har besvär efter en förlossning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.