Arkivbilder. KRIS vittnar om att många unga i Södertälje ser upp till äldre kriminella. Foto: TT

Våldet i Södertälje uppmärksammas: ”Brotten går ner i åldrarna”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen annordnar KRIS i Södertälje för andra gången eventet ”Put your guns down”. Tanken är att uppmärksamma gatuvåldet och lyfta talanger från Stockholms förorter.

Evenemanget annordnades i Södertälje för första gången förra året.

– Vi känner att det behöver komma upp igen. Våldet har eskalerat sedan förra året, det har skett fler mord och det går ner i åldrarna, säger Robert Lyck, ordförande för KRIS i Södertälje.

KRIS, som står för Kriminellas revansch i samhället, är en förening som ska stötta människor som brottas med kriminalitet och missbruk att bygga upp ett nytt liv. Föreningens medlemmar är före detta kriminella och missbrukare.

”Mycket vapen som snurrar”

Robert Lyck berättar att han ofta träffar unga människor som för tidigt har dragits in i grov kriminalitet.

– Jag är själv uppvuxen i Södertälje och jag har märkt att brotten går ner i åldrarna. Det finns mycket vapen som snurrar och som det är lätt att få tag på, säger han.

– I Södertälje finns ett stort utanförskap. Det har varit en stad med mycket kriminalitet och många av ungdomarna ser upp till och glorifierar det äldre kriminella.

Lyfter talanger från förorten

Förutom att uppmärksamma gatuvåldet är evenemanget också ett tillfälle att lyfta fram olika talanger från förorterna. Bland annat kommer artisterna IbbeQ, Oz, Realitet, MaxBeats & Amir Mardassi att finnas på plats.

Ser du särskilt fram emot något framträdande?

– Det finns flera, men bland annat IbbeQ. Det är en artist vars bror blev mördad och han skrev en låt om det. Hans bakgrund passar bra till vårt evenemang som handlar om just det onödiga våldet.

”Put your guns down”

Vad? Evenemang i Södertälje mot gatuvåld

Var? Övre Torekällgatan 29

När? Lördag klockan 14:00-20:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.