Jannike Tillå i videon: Det finns ett ganska stort gäng som inte fixar det här. Foto: SVT/Internetstiftelsen

Experten: Vaccinbokning har aktualiserat det digitala utanförskapet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 74 procent av alla folkbokförda i Sverige i åldrarna 71-80 har ett bank-id. I åldrarna 81 och uppåt är det knappt 39 procent, enligt statistik som Bank-id själva sammanställt.

Av de pensionärer som använder internet uppger 85 procent att de använder mobilt bank-id, 8 procent uppger att de aldrig gör det, enligt den senaste mätningen utförd av Internetstiftelsen.

I en mätning från första kvartalet 2020 uppger 42 procent av pensionärerna att de skulle behöva be om hjälp för att installera mobilt bank-id. Motsvarande siffra för personer 76 eller äldre är 58 procent.

Coronaviruset i Södertälje

– Vi vet också att den man vänder sig till för att få hjälp är familjen, och ofta någon yngre i familjen, som man nu inte har kunnat få träffa. Så det blir ju väldigt svårt, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef Internetstiftelsen.

I videon berättar Jannike Tillå om vilka åtgärder som skulle behövas: ”Man måste få kunna ta hand om sig själv digitalt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet