En extratjänst kan till exempel vara ett jobb inom vård eller skola. Foto: TT

Få nyanlända har fått extratjänster

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ville få ut nyanlända i jobb genom så kallade extratjänster. Men i många av Stockholms kommuner har inte en enda nyanländ fått en extratjänst.

I höstas bestämde sig regeringen för att även de som befinner sig i etableringsfasen, till exempel nyanlända, ska kunna få en extratjänst. En extratjänst finansieras av staten och kan vara ett jobb inom till exempel vård eller skola.

LÄS MER: Få extratjänster till nyanlända

– För den enskilde kan en extratjänst betyda mycket, man får en lön, referenser och lär sig svenska, säger Johan Brinck, innovationsledare i Södertälje kommun.

”Behöver göra mer”

Men satsningen på extratjänster har gått trögt. I Södertälje har endast två personer som är i etableringsfasen fått en extratjänst och i flera Stockholmskommuner har inte en enda nyanländ fått en extratjänst. Salem, Tyresö och Botkyrka är tre av dem.

– Självklart behöver vi göra mer. Vi har anställt företagsrådgivare som är ute och pratar med arbetsgivarna, det är ju de som måste anställa, säger Håkan Gyllenhammar, sektionschef för arbetsförmedlingen i Botkyrka.

Så många har fått jobb

Sett till hela landet har 509 personer i etableringsfasen fått en extratjänst. Men mer än hälften av alla kommuner i landet har inte kunnat erbjuda någon som är under etablering en extratjänst.

LÄS MER: Hanan fick byta studier mot jobb

– Det är synd, för extratjänster är ett bra verktyg. I Södertälje ska vi arbeta ännu hårdare och vi träffar alla chefer för att se om vi kan skapa fler extratjänster, säger Johan Brinck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.