Flera grupper på sociala medier försöker lösa mängdbrott som cykelstölder. Foto: TT

Facebookgrupp vill förhindra misstänkta brott

Uppdaterad
Publicerad

En Järnabo, André Af Forselles, har startat en grupp på Facebook för att uppmärksamma människor om misstänksamma saker som händer i Järna.

Det var i somras som André Af Forselles startade gruppen Ljusskyggt Järna grannsamverkan. Han hade sett en utlandsregistrerad bil i sitt bostadsområde som han tyckte åkte runt på ett misstänkt sätt, och ville varna andra.

– Syftet är ju att varna och visa vad som händer. Även att kunna kommunicera med folket i Järna om vad som händer. Om man ser något så kan fler ta del av informationen, säger André Af Forselles. 

”Risk att hänga ut”

På bara ett drygt halvår har gruppen fått 1.200 medlemmar. Där varnar man för suspekta fordon, efterlyser gärningsmän och stulna saker.

Men vad kan vara nackdelen med en sådan grupp?

Det kan ju vara att folk hänger ut varandra. Men vi jobbar på att det ska bli bättre. Vi som är administratörer försöker hålla allt i ordning, säger Andrè Af Forselles.

Polisen positiv

Grupper för grannsamverkan finns i flera stadsdelar och kommuner i Stockholms län. Från polisens sida tycker man att det är en bra idé att privatpersoner hjälper varandra med tips och varningar.

– Jag tycker det låter alldeles utmärkt. Vi är ju beroende av allmänhetens tips för att lösa brott. Sker det i form av grannsamverkan låter det utmärkt, säger Jan Evensson, polismästare region Stockholm.

Han fortsätter:

– Visst kan det vara att allmänheten får göra det vi kallar för envarsgripande, det har man rätt enligt lagstiftning att göra. Men inte längre än så. Efter det ska man kontakta polisen, säger Jan Evensson.

Uppmanar till poliskontakt

Han får även medhåll från André Af Forselles.

– Vi har inget intresse att ta lagen i egna händer. Vi uppmanar att man kontaktar polisen ifall något händer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.