Arkivbild Foto: TT

Falska sotare uppger att de jobbar åt kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Södertörns brandförsvarsförbund varnar för falska sotare. Flera boende i Södertälje har nämligen blivit uppringa av företag som säger att de erbjuder sotningstjänster via kommunen – något som inte stämmer.

Flera Södertäljebor har hört av sig till Södertörns brandförsvarsförbund och berättat att de blivit uppringda av sotarföretag som felaktigt påstår att de jobbar åt kommunen.

Det är inte första gången brandförsvarsförbundet får in samtal om falska sotare.

– Det här förekommer lite då och då och det är lika tråkigt varje gång, problemet uppstår så fort sotarna felaktigt uppger att de jobbar åt kommunen, säger Anders Edstam på Södertörns brandförsvarsförbund.

Problem när man inte har koll på reglerna

Man kan välja om man vill ha en annan entreprenör än den som kommunen tillhandahåller för sotning. Men då måste man anmäla det till kommunen.

Problem uppstår om man inte har koll på reglerna menar vice brandchef Anders Edstam.

– Har man inte anmält till kommunen att man använder sig av en annan sotare kommer såklart kommunens sotare som också vill ha betalt.

Så jobbar kommunens sotare

Enligt Södertörns brandförsvarsförbund ringer kommunens sotare aldrig upp för tidsbokning, utan skickar en avisering med datum och tid via posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.