Polisen använde sig av pepparsprej när personerna skulle lämna nyårsfesten. Foto: Privat

Familjer pepparsprejades på nyår – utredning mot polisen läggs ner

Publicerad

Ett videoklipp från nyår visar hur festdeltagare pepparsprejas i ansiktet av polisen. Det kom in flera anmälningar om övervåld efter polisinsatsen i Södertälje på nyårsnatten. Men nu väljer åklagaren att lägga ner utredningen mot polisen.

Åklagaren har kommit fram till att poliserna inte gjorde något brottsligt.

– Det var bra att polisen hade fått kroppskameror och att de använde kamerorna. Det blir enklare att granska, säger Nicklas Englund, chefsåklagaren.

Ett 40-tal personer, barn och vuxna, deltog i en privat nyårsfest i Assyriska kansliets lokal i Södertälje. När de ska lämna lokalen dyker polisen upp och börjar pepparspreja dem oprovocerat, enligt festdeltagarna. Men polisen menar att det föregåtts av tumult och hotfull stämning.

– Min bedömning är att det var nödvändigt för polisen att använda pepparsprej i den situationen, även om det drabbade en del som inte behövde få det på sig, säger Nicklas Englund.

Prövats av särskilda åklagarkammaren

Ärendet har prövats av särskilda åklagarkammaren, som bedömer brottsmisstankar mot poliser, domare, åklagare och andra som har en viss befattning.

Se filmen när polisen pepparsprejar festdeltagarna och polisens förklaring till agerandet i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen när polisen pepparsprejar festdeltagarna och polisens förklaring till agerandet. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.