Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åtta stycken länsar har lagts i vattnet för att begränsa spridningen. Varje läns är tjugofem meter lång. Foto: BlåljusbilderVisa alla (3)
Visa alla (3)

Olja från Scania har läckt ut i vik

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen larmade en privatperson räddningstjänsten om att det sedan några dagar synts oljeskimmer på vattenytan runt Strömsviken. – Det är styrhydraulolja som läckt ut från lastbilsföretaget Scania och som via dagvattenbrunnar kommit ut i Strömviken, säger Daniel Lundin, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Räddningstjänsten har ännu inte någon uppfattning hur stor läckan är. Enligt Daniel Lundin är bakgrunden att cirka 10 000 liter olja rann ut inne i en byggnad på lastbilsföretaget Scania för tio dagar sedan. Trots att oljan ska ha sugits upp har rester av oljan alltså kommit ut via dagvattenledningar i Strömviken. 

Har lagt ut länsar

I ett försök att stoppa ytterligare spridning har räddningstjänsten nu lagt ut åtta stycken länsar kring en bäck som rinner ut i det drabbade området.

– Det går att se oljeskimret över hela småbåtshamnen som är cirka femhundra meter stort, säger Daniel Lundin, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Scanias teori: Regnet har bidragit till spridning

Lastbilsföretaget Scania bekräftar att utsläppet kommer från dem.

– Det stämmer, det är förmodligen resterna från ett utsläpp hos oss som inte var färdigsanerat. Vår teori är att brunnarna rann över när regnet kom, men vi undersöker vidare, säger Hans-Åke Danielson på Scanias presstjänst.

Scania har nu anlitat spolbilar och lagt ut fler länsar för att få upp oljan ur vattnet.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det här. Det är aldrig bra om man släpper ut miljöfarligt avfall i naturen. Det är olyckligt, säger Hans-Åke Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer