Färre farliga fångar på säkerhetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Fängelsernas säkerhetsavdelningar, avsedda för särskilt farliga fångar, står delvis oanvända. Bara en tredjedel av de 36 platserna är belagda, rapporterar tidskriften Fokus.

Säkerhetsavdelningarna byggdes efter de många rymningar som ägde rum 2004, då bland andra polismördaren Tony Olsson (nu Byström) beväpnad rymde från Hallfängelset. 2011 fanns sammanlagt 72 platser på säkerhetsavdelningarna, men bara hälften finns alltså kvar i dag.

Skälet till minskningen är inte att de farliga fångar blivit färre.

– Den ökning vi sett av gängkriminaliteten leder inte alltid till så långa straff, men det handlar ofta om intagna med stort våldskapital, säger Elisabeth Lager, chefsjurist på Kriminalvården, till tidningen.

Att inte fler fångar sitter på säkerhetsavdelningar beror enligt myndigheten på att man gjort det svårare att rymma från de slutna så kallade klass 1-fängelserna.

Anstalten Hall fem kilometer utanför Södertälje är en sådan anstalt, säkerhetsklass 1, med 165 platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer