Tommy Klasson, handläggare hos Södertäljepolisen, hoppas att det är en trend att allt färre bilar beslagtas. Foto: SVT

Färre skuldsatta fordon tvångsflyttas av polisen

Publicerad

Förra året beslagtog Södertäljepolisen 56 felparkerade fordon där ägaren hade samlat på sig för mycket skulder. Det är en kraftig minskning från tidigare år och hos polisen hoppas man nu kunna se en ny trend.

Därför beslagtas skuldsatta bilar

År 2014 infördes en ny lag som gör att polisen och parkeringsvakter i kommunen får omhänderta felparkerade bilar där fordonet har samlat på sig skulder på över 5 000 kronor.

Bakgrunden till lagändringen var bland annat att det hade blivit ett allt större problem med bilar som skrivs över på så kallade bilmålvakter. Målvakterna används för att ägaren ska slippa betala parkeringsböter, trängselskatt och fordonsskatt.

År 2014 var en Södertäljebo med på listan över landets 10 värsta bilmålvakter, mannen hade en skuld på över 8 miljoner kronor och innehav av 70 fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.