Färre våldsamma söker hjälp i Södertälje: ”Det är något man vill hyscha”

Uppdaterad
Publicerad

Relationsvåldcentrum i Södertälje vittnar om en minskning av personer som söker hjälp för sitt utövande av våld.

– Det är det lägsta jag sett på två år, säger Magdalena Fredriksson Bohm, gruppledare på relationsvåldscentrum Södertälje.

Varför färre personer söker hjälp nu vet man inte, men det finns en stor skillnad mellan person som söker hjälp för sitt våldsamma beteende och personer som blir slagna.

– Det är ju en obalans och det oroar såklart, säger Magdalena Fredriksson Bohm, gruppledare på relationsvåldscentrum Södertälje.

Även på andra relationsvåldscentrum i länet delar man bilden av att antalet personer som söker hjälp för sitt utövande minskat.

– Gällande personer som utövat våld i nära relation är det är svag minskning 2021 jämfört med 2020, säger Cecilia Karlström, biträdande enhetschef på relationsvåldscentrum Väst.

Hit kan du vända dig

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till dig som utsätter andra för våld eller själv blir utsatt för våld. Här nedan följer ett urval:

Relationsvåldscentrum Södertälje:

Du som bor i Södertälje vänder dig hit.

Telefon: 08-523 024 90

Relationsvåldscentrum Väst:

Du som bor i Bromma, Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta eller Rinkeby-Kista vänder dig hit.

Telefon: 08-508 03 670

Relationsvåldscentrum Innerstaden:

Du som bor i Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm eller Östermalm vänder dig hit.

Telefon: 08-508 12 360

Relationsvåldscentrum Sydväst:

Du som bor i Skärholmen eller Hägersten-Älvsjö vänder dig hit.

Telefon: 08-508 24 863

Relationsvåldscentrum Sydost:

Du som bor i Enskede-Årsta-Vantör, Farsta eller Skarpnäck vänder dig hit.

Telefon: 08-508 20 700

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer 

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.