Narkotikan hade stoppats in i begagnad torktumlare Foto: Tullverket

Femton kilo narkotika i torktumlare – skulle till Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Tullens rutinkontroll av en skåpbil med två begagnade torktumlare i lasten ledde till beslag av 15 kilo narkotika, dels nio kilo kokain och dels sex kilo heroin. Knarkets slutdestination tros ha varit Södertälje.

Narkotikan upptäcktes vid en rutinkontroll vid Öresundsbron och låg gömd ovanpå trummorna i torktumlarna, skriver Tullverket i ett pressmeddelande, där det även konstateras att smugglingsmetoden hör till de ovanligare. Mottagaren av narkotikan, en man i 45-årsåldern, åtalas nu för grov narkotikasmuggling i Södertälje tingsrätt.

Narkotikan uppskattas ha ett värde på cirka 16 miljoner kronor vid gatuförsäljning.

Lät chauffören köra vidare

Han kunde hittas genom att tulltjänstemännen lät skåpbilen köra vidare, efter att först ha tagit hand om narkotikan och ersatt den med ett substitut. Chauffören styrde mot en adress i Södertälje, där både mottagaren och chauffören greps i samband med tömning av skåpbilen. Chauffören är inte längre misstänkt för något brott.

I bevisningen finns bland annat beslagtagen narkotika och sms-konversationer.

Den åtalade mannen nekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.