Finansministern kommenterar förslag om gåvoskatt på bröllop

Publicerad

Någon gåvoskatt på bröllop ser inte ut att vara aktuell. Finansminister Magdalena Andersson (S) ger inga nya besked kring eventuell beskattning av gåvor. Svaret kommer efter att politikern Robert Hannah (L) lyft frågan i riksdagen.

SVT har tidigare rapporterat att Skatteverket i Södertälje vill utreda om det är möjligt att beskatta gåvor i form av kontanter som ges till brudpar. Detta enligt Södertäljepolisen som leder en myndighetsgemensam insats med fokus på bröllopsbranschen i kommunen.

Mot denna bakgrund har riksdagsledamoten Robert Hannah (L) skickat en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson med rubriken: ”Gåvoskatt vid svenska minoritetsbröllop”.

Festvåningar i Södertälje

”Anser ministern att penninggåvor vid bröllop ska beskattas, och bör inte i så fall även penninggåvor som ges vid till exempel studenter, jul och födelsedagar eller bidrag till bröllopsresor också beskattas på samma sätt?” skriver han.

”Gåvoskatten avskaffades”

Ministern har nu gett ett kort svar på Hannahs fråga:

”Gåvoskatten avskaffades för 15 år sedan och penninggåvor är oberoende av sammanhang skattefria för mottagaren.”

Skatteverket i Södertälje har valt att inte kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Festvåningar i Södertälje

Mer i ämnet