Hör Joakim Nyberg, insatsledare, berätta i klippet vart det är vanligast att det brinner. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Fler utryckningar till bostäder under december än tidigare år

Uppdaterad
Publicerad

Under december 2020 hade Södertörns brandförsvar fler utryckningar än tidigare år. Vad det kan bero på är svårt att säga, förklarar Joakim Nyberg, insatsledare på Södertörns brandförsvarsförbund.

Det var åtta fler utryckningar till bostäder under december 2020 jämfört med samma period föregående år.

– Det är vanligast att det brinner i köksmiljön och hos barnfamiljer, säger Joakim Nyberg, insatsledare på Södertörns brandförsvarsförbund.

Minskning i Storstockholm

Storstockholms brandförsvar har däremot märkt av en minskning av antalet utryckningar till bostäder. Där hade man 14 färre larm i december 2020 jämfört med året innan. Sedan 2017 har antalet bränder nästan halverats, från 96 till 54.

Varför bränderna minskat samtidigt som befolkningen ökat är svårt att säga, menar Björn Westerdahl som är tillförordnad kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

– Om det beror på vårt förebyggande arbete eller att människor har varit hemma och haft bättre uppsikt under corona, eller något annat, är svårt att svara på utan en djupare analys, skriver han i ett mejl till SVT.

Bostadsbränder

Antal bränder och brandtillbud i bostäder under december.

Södertörns brandförsvarsförbund

2017: 43

2018: 25

2019: 37

2020: 45

Södertörns brandförsvarsförbund ansvarar för räddningsjänsten i Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö kommun.

Storstockholms brandförsvarsförbund

2017: 96

2018: 85

2019: 68

2020: 54

Storstockholms brandförsvarsförbund ansvarar för räddningsjänsten i Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Brandsäkra tips

– Kolla så din brandvarnare fungerar.

– Ha en brandsläckare i nära anslutning till kök och andra områden som kan utföra en brandfara.

Om det börjar brinna:

– Rädda dem som är i livsfara, men utsätt dig inte för onödigt stora risker. 

– Varna alla som hotas av branden.

– Stänga dörrarna påvägen ut om det går, för att branden inte ska sprida sig.

Tveka inte att larma genom att ringa 112. Även om du lyckats släcka branden själv kan en kontroll av brandplatsen vara nödvändig. Det är bättre med en utryckning för mycket än en för lite.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.