Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Södertälje följde med Ala Sprinceana när hon mottog sitt uppsägningsbesked som modersmålslärare. Foto: Johan Bünz/SVT

Flera modersmålslärare uppsagda – anses ”illojala”

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda på modersmålsenheten i Södertälje har sagts upp för att ha varit ”illojala” mot sin arbetsgivare. En av dem är Ala Sprinceana. Hon hävdar att hon sagts upp efter att hon försökt belysa fel i verksamheten.

I anslutning till att Ala Sprinceana, lärare och fackligt ombud, påpekat felaktigheterna om arbetsmiljön och elevstatistiken ska hon verbalt utsatts för kränkningar framför sina lärarkollegor vid ett möte, något som flera närvarande vittnat om.

– Jag ville påtala fel i statistiken och då blev jag indragen i ett möte där de sa åt mig att vara tyst och gå hem, säger Ala Sprinceana.

I uppsägningsbeslutet skriver kommunen att det var Ala som på mötet uppträtt på ett hotfullt och upprört sätt. Därmed har hon agerat i strid med sitt anställningsavtal, menar kommunen.

Illojal mot arbetsgivaren

Ala Sprinceana gjorde en arbetsmiljöanmälan i samband med händelsen men enligt kommunens egna utredning har ingen kränkande särbehandling skett.

Det Ala Sprinceana bland annat tagit upp med ledningen, enligt henne själv, är att barn har fallit bort i statistiken för hur många som behöver modersmål, något som SVT Nyheter Södertälje tidigare berättat om.

– Vi var flera som påpekade att det inte såg rätt ut, att elever inte bara kan försvinna, säger Ala Sprinceana.

Flera lärare har sagts upp de senaste två åren

SVT Nyheter Södertälje har pratat med flera andra modersmålslärare som också blivit uppsagda av enhetens ledning. Gemensamt för alla är att de blivit uppsagda på grund av illojalitet och samarbetssvårigheter, bland annat.

Se när Ala Sprinceana hämtar ut sitt uppsägningsbesked och hör hennes arbetsgivare i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.