Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Babilonia Barqasho är en av många föräldrar som är oroliga för att deras barn missar modersmålsundervisningen. Hör henne i klippet om oron och hör verksamhetschefen och utbildningsdirektören om hur man vill komma tillrätta med köerna. Foto: SVT

Lång väntetid på modersmål i Södertälje upprör föräldrar

Publicerad

Många elever står på kö för att få modersmålsundervisning i Södertälje och föräldrar oroar sig över att deras barn snart har tappat en hel termin av undervisning.

– Får hon inte modersmål snart kommer hon att tappa motivationen, säger Babilonia Barqasho, en av föräldrarna.

Föräldrar vittnar om oro för att deras barn inte kommer att få någon undervisning i modersmål under höstterminen. Modersmålsenheten har istället planerat för ett större intag av elever under våren 2024.

Detta har skapat frustration och upprördhet bland föräldrar, vars barn har lagstadgad rätt till modersmålsundervisning.

Modersmålsundervisningen omorganiseras

Modersmålsenheten menar att kön till undervisningen bland annat orsakats av många sena anmälningar.

Enligt utbildningsdirektören Ingela Hamlin är modersmålsundervisningen av stor vikt för många elever med invandrarbakgrund och de som vill bevara sitt ursprungsspråk.

– Vi jobbar intensivt för att komma ikapp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.