Foto: Linda Asmar/SVT

Skolbarn upptäckte död kropp – Fornbackaskolan krishanterar

Uppdaterad
Publicerad

En död människa påträffades i morse i en utbränd bil intill Fornbackaskolan i Södertälje. Flera skolbarn hann se kroppen innan polisen spärrade av platsen och under dagen har skolan fått lägga mycket kraft på att krishantera.

Det var vid halv tvåtiden natten mot i dag som räddningstjänst och polis fick larm om en bilbrand i Fornhöjden, men det skulle dröja fram till åttatiden i morse innan personal på skolan slog larm om att det fanns en kropp i den utbrända bilen som stod på Fornbackaskolans personalparkering.

– Man blir förskräckt, man tror inte att det är sant. Massor med frågor dyker upp i huvudet; ”hur är det möjligt?”, ”vad gör vi?”, ”hur gör vi för alla barnen för att de inte ska behöva uppleva otäcka bilder som de kanske bär med sig hela livet?”, säger Fornbackaskolans rektor Susanne Bille-Andersson, som själv såg kroppen i bilen under morgonen.

Händelsen har också påverkat skolans elever.

– Några har tyckt att det var jätteläskigt, de har ställt frågor till sina lärare och övrig personal. De frågorna har de sedan fått ta tillsammans med kurator eller psykolog, säger Susanne Bille-Andersson.

Krishanterat under dagen

Flera skolbarn hann se kroppen innan polisen återigen kom på plats under morgonen och på Fornbackaskolan har händelsen präglat dagen. En krisgrupp har satts ihop och under dagen har bland annat skolkurator, skolsköterska och skolpsykolog funnits på plats. För elever som själva sett något har skolan vidtagit särskilda åtgärder, bland annat stödsamtal.

– De barnen har vi nu ringat in. Vi har bjudit in deras föräldrar, de får komma hit så att de vet hur de kan hjälpa sina barn om de får en krisreaktion nu under helgen eller i dag, sa Susanne Bille-Andersson vid lunchtid.

”Måste kunna få sätta ord på sina känslor”

Susanne Bille-Andersson säger att skolan agerat snabbt, något hon menar är mycket viktigt i den här sortens situationer.

– Det kan bli allvarligt om man inte hanterar det väldigt snabbt – och vi har haft en snabb insats. Barnen måste kunna få sätta ord på sina känslor och upplevelser och det är väldigt viktigt att det sker direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.