Foto: TT & SVT

Flera ur Södertäljenätverket ute – utreds för nya brott

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de dömda i Södertäljenätverket har sedan de avtjänat sina straff utretts för nya brott. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

Det är nu över fem år sedan morden på spelklubben Oasen i Ronna ägde rum. En händelsesom var kulmen på en våldsspiral som satte skräck i Södertälje.

Sedan desshar rättegångarna mot Södertäljenätverket avlöst varandra. Totalt 17 personer har dömts i tingsrätten och så sent som förra höstenfastslog hovrätten domarna.

Södertäljenätverket

Utreds för nya brott

Nu kan SVTvisa att nio av de 17 dömda är ute ur fängelset, antingen genom en villkorlig domeller eftersom strafftiden löpt ut.

Det handlarframför allt om de personer som dömts till lindrigare straff. Samtidigthar flera av de som dömts utretts för nya brott det senaste året.

– Personer som begår brott kommer att hamna under vår lupp. Vi har koll, säger Mikael Alfredsson, kommunpolis i Södertälje.

Exempelvishar en 32-årig man, som tidigare dömts till två års fängelse för människorov, misstänkts för nya brott när han varit villkorlig frigiven i år. I slutet av sommarenhäktades han på sannolika skäl misstänkt för två fall av olaga hot och ett fallav olaga frihetsberövande. Åklagarenvalde däremot att lägga ner förundersökningen.

En annanman i 20-årsåldern, som sannolikt släpps mot villkorlig dom nu i december,utreddes precis innan han började avtjäna sitt straff för en smash-and-grab kuppmot en livsmedelsbutik där tobak stals, samt för inblandning i två andrainbrott.

Mannen friades senare i tingsrätten.

Förebyggande arbete

I de åtal SVT gått igenom synsett mönster. Det handlar om yngre killar i åldern 17 till 20 år, som dyker uppi polisens utredningar tillsammans med de dömda ur Södertäljenätverket. De ungakillarna pekas ut som utförare, bland annat när det gäller inbrotten ilivsmedelsbutikerna i fjol. 

– Det finns alltid yngre som dras till de här kretsarna. Unga ska inte dras in i de här sammanhangen och det jobbar vi brett med, säger Mikael Alfredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljenätverket

Mer i ämnet