SVT Nyheter Södertäljes reportage om 5-åriga Gabriella vinner pris Foto: SVT

”Flickan med plastfötterna” vinnare av Sverigepriset

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Södertäljes reportage ”Flickan med plastfötterna” om 5-åriga Gabriella Eser från Hovsjö har utsetts till vinnare i SVT:s Sverigepris i kategorin ”nära berättande”.

Varje år delas det interna journalistpriset Sverigepriset ut i olika kategorier. Tanken med priset är att premiera och lyfta fram god journalistik.

SVT Nyheter Södertäljes reporter Linda Asmar och fotograf Maja Flygt kammade hem vinsten i kategorin Nära berättande med reportaget om Gabriella Eser i Hovsjö som tvingades amputera sina ben efter att ha smittats av en dödlig bakterie. Priset delades ut av SVT:s vd Hanna Stjärne.

Flickan med plastfötterna

– Jag är så glad över att vi fick förtroendet att berätta Gabriellas oerhört gripande historia och med tanke på det starka mottagandet av publiken känns det extra häftigt att vinna detta pris, säger Linda Asmar.

Så här motiverar juryn sitt beslut:

”Livet kastas omkull på ett ögonblick. Trots svårigheterna handlar det om en solskenshistoria. Huvudpersonen vill inte berätta sin historia. Men med gripande scener kommer den ändå fram. Med ett dokumentärt berättande stannar tiden för tittaren flera gånger under reportaget.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickan med plastfötterna

Mer i ämnet