SVT knackar på under restaureringen av gjuteriet. Följ med in och se hur byggnaden förändrats sedan 1924. Foto: Fritz Pettersson/Torekällbergets museum Aida Arslanovic/SVT

Gjuteriet i Södertälje lades ner för 50 år sedan – nu ska huset återställas

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för gjuteribyggnaden som profilerat Södertälje med sin skorsten sedan 1924 har länge diskuterats. Frågan har skapat debatt både hos politiker och södertäljebor. Telge fastigheter har nu fått 60 miljoner för att återställa byggnaden i sitt ursprungliga skick.

Gjuteriet lades ner i slutet av 60-talet och sedan dess har lokalerna stått näst intill tomma. Nu väntas en hel del arbete för att återställa byggnaden i sitt ursprungliga skick.

– Vi gör väldigt mycket för hand, vi gör helt enkelt hur man gjorde på den tiden, säger Mats Alfredsson, byggprojektledare på Telge Fastigheter.

Lokalerna väntas vara redo att användas våren 2022 men vad för verksamhet det blir är ännu inte klart. Mats Alfredsson tycker dock det finns stor potential. 

– Fantasin sätter ingen gräns för det här, säger Mats Alfredsson.

I videon: Följ med in i gjuteriet från 1924 – hör Alfredsson om planerna

Turerna kring byggnaden

Gjuteriet är Södertäljes näst äldsta industribyggnad. En byggnad som visar vad Södertälje var och skulle bli – en arbetarstad.

Lokalerna användes av Svenska Centrifug AB för att tillverka centrifuger till bland annat mjölkseparatorer. I slutet av 60-talet lägger man ner verksamheten och kommunen köper tomten.

Turerna kring byggande har varit många, dels har kommunen inte varit överens om vad man ska göra av byggnaden. Det var länge en debatt om att riva huset. När kommunen sen tog beslutet om att renovera byggnaden blev det politisk strid om mångmiljonsatsningen. Många partier ställdes emot prislappen för renoveringen. Det har också varit omtalat om vad lokalerna ska användas till och det har diskuterats som ny lokal för Grafikens hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.