Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om blockad mot Tesla i Södertälje hamn i klippet. Foto: Nada Razooq/SVT

Följ med på blockaden mot Tesla – använder nordiska kontakter för att hindra nya vägar

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje hamn tar emot hundratals Teslabilar i veckan, men under tisdagen blev det stopp. Transportfacket utlyste blockad i flera svenska hamnar och via nordiska kontakter försöker man hindra Tesla från att hitta andra vägar in i landet.

Tesla och IF Metall kommer inte överens om kollektivavtal. Som en sympatiåtgärd satte därför Transportfacket en Tesla-blockad på alla svenska hamnar, med början under tisdagen. Blockaden träder i kraft i alla hamnar på fredag.

I Södertälje hamn tar man emot upp till 500 bilar från Tesla i veckan. Men när båten anlände under tisdagen fanns där inte en enda bil från det amerikanska företaget.

– Det visar att blockaden fungerar redan, sade förbundsordföranden Tommy Wreeth.

Transport misstänker nya rutter

Transport misstänker att det amerikanska mångmiljardföretaget, som delvis grundades av Elon Musk, försöker ta andra vägar in i landet.

– Vi tittar på vad vi ska kunna göra för att förhindra dem landvägen också.

Man har också kontakt med de nordiska fackförbunden för att kartlägga om Tesla skeppar in fler bilar där som de sedan försöker köra bilvägen in över gränsen.

Vi har sökt Tesla för en kommentar. Till TT säger företaget:

”Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.